Úgy fest, a Facebook az egymásnak küldött üzenetekbe is reklámokat rakna

Ha valaha is megvalósul a Facebook egy csak most kiderült terve, úgy az utolsó olyan hely is eltűnik a közösségi oldalon, ahol eddig nem voltak reklámok.

A Facebookot nagyon sokan kritizálják, amiért felülete minden részét értékesíti a hirdetőknek, így már szinte mindenütt reklámokat látni. Úgy tűnik azonban, hogy a jövőben oda is bekúszhatnak ezek a panelek, ahol ilyesmivel eddig egyáltalán nem lehetett találkozni: a privát beszélgetésekbe.

Mashable által bemutatott funkció nem csupán terv szintjén létezik, a vonatkozó szabadalmat a Facebook már levédette. Igaz, ez nem most történt meg, évekkel korábban kezdtek el rajta dolgozni, az ötlet tehát nem teljesen új. A Facebook – ahogy minden más technológiai cég – gyakorta talál ki új dolgokat, melyek többségét hosszabb ideig tartó tesztelésre küldi, s az az alatt szerzett tapasztalatok után dönti el, hogy bevezetik-e.

© United States Patent and Trademark Office (USPTO)

Az üzenetek között elhelyezett reklámok esetében ilyen még nem történt, tesztelés sem zajlik – erről szóló hírek legalábbis nem érkeztek. Arról azonban a próbálgatás nélkül is lehet némi fogalmunk, mégis hogyan képzelné el a beszélgetésekben megjelenő reklámokat a Facebook: nem egy felugró ablakot látnának a felhasználók, hanem az elküldött szövegek közé beékelődő, elsősorban szöveges, de akár linket is tartalmazó részt.

Mivel a Facebook saját reklámjainak terítéséhez a felhasználók által megosztott tartalmakat is figyelembe veszi, felmerülhet a kérdés, itt is hasonló eljárást alkalmaznának-e. Ez ráadásul adatvédelmi szempontból is aggályos, hiszen ki szeretne egy háttérben fülelő rendszer előtt beszélgetni ismerőseivel? A Facebook által tervezett rendszer egyébként valami ilyesmi elgondolás alapján működne, legalábbis ez tűnik ki a szabadalmi tervből: a felek épp a Grand Canyonról beszélgetnek, a beúszott reklám pedig – mit ad isten – épp ezzel kapcsolatban hirdet valamit.

Egyelőre azonban nem kell aggódni, hogy a privát beszélgetéseket is ellepeik a hirdetések. A Facebook közleményében azt írta, hogy nincs ilyen tervük, de ez persze azt is jelentheti, hogy csak jelenleg nem gondolkodnak rajta, később pedig megvalósítják

via tech.hu

Ha tetszett a cikk, segítse munkánkat egy megosztással!

Mi a véleménye? Szóljon hozzá