A szemünk láttára halhatnak ki a disznódelfinek, pedig megmenthetnénk őket

Alig egy év leforgása alatt elpusztult a disznódelfinek több mint fele, és könnyen lehet, hogy a jövő évben az utolsó példány is elpusztul.

Fél év leforgása alatt már másodjára érkezett igen komoly figyelmeztetés a Kaliforniai-öböl legészakibb csücskéből. Ezen a területen él ugyanis a kaliforniai disznódelfin, amely a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb cetfaja. Most még, ugyanis ha a halászok továbbra is illegális eresztőhálókat használnak a zsákmányok elejtéséhez, a skóciai St. Andrews Egyetem kutatói szerint könnyen lehet, hogy a jövő nyarat már nem éli meg a faj.

Az egyébkén is rendkívül alacsony egyedszámú populáció továbbra is rohamosan fogy: míg március elején még 22 példányról lehetett hallani, mostanra ez a szám már tíznél is kevesebb – írták meg a tudósok eredményeiket a Royal Society Open Science című tudományos lapban.

A kihalás szélére azért sodródott az állat, mert a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetett fajra, a totoaba halra halásznak, a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, így – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet – írtuk korábban.

© Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal

A totoabahalászat egyébként illegális és Mexikó az eresztőhálók használatát is betiltotta, ám mindezek ellenére a gyakorlat továbbra is folytatódik.

Len Thomas professzor, az egyetem munkatársa szerint az illegális eresztőhálók folyamatos jelenléte a kihalás felé sodorja a kaliforniai disznódelfineket. “Azonnali cselekvésre van szükség, ha meg akarjuk menteni ezt a fajt” – húzta alá a szakember.

[Megtörténhet az elképzelhetetlen: néhány éven belül kihalhatnak a tigrisek]

A kutatók akusztikus mérőműszerek segítségével “hallgatták le” az állatokat és becsülték meg a populációjuk méretét. A vaquiták száma csaknem 99 százalékkal csökkent a mostani tanulmány 2011-es megkezdése óta. Az elmúlt három évben nagyjából 50 százalékkal csökkent évről-évre az állatok száma.

A kaliforniai disznódelfin reprodukciós ciklusa hosszú, ezért nem tudnak gyorsan szaporodni.

Ha tetszett a cikk, segítse munkánkat egy megosztással!

Mi a véleménye? Szóljon hozzá